9 Nisan 2014 Çarşamba

Vücut Geliştirmede Efsaneler ve Gerçekler

Her konuda olduğu gibi bu konuda da bir sürü saçma sapan diyebileceğimiz, bazen ise gerçeğe yakın olan ama çok alakasız noktalardan konuya yaklaşan bir çok şeyler atılır ortaya, yazılır, çizilir. Bizim yapacağımız şey yanlış bilinen doğruları göstermek, insanların abuk subuk saçmalıklar yüzünden heveslendikleri şeyleri yarı yolda bırakmasını veya hiç başlamamasının önüne geçmek.




Vücut geliştirme sporuna başlamadan önce bile duyduğum bir şey vardı, vücut geliştirme sporunu bırakanların vücutları sarkar. Tamamen akla ve mantığa aykırı bir söylemdir bu, emin olun başlamayı düşünüyorsanız veya yeni başladıysanız ve bu konudan çok uzak birisine açtıysanız bu konuyu vücut geliştirme sporuna başladım diye emin olun hemen size akıl vermeye başlayacaktır ve ya o sporu bırakınca vücudun sarkıyormuş biliyor musun demeden de edemeyecektir. Spora gidip ağırlık kaldırdığınızda kaslarınıza hava ponpalanmıyor ve doğal olarak gelişim sağlıyorsanız, bu sporu bıraktığınızda olabilecek en kötü şey, sporu yaparken kazandığınız kas boyutunun yavaş yavaş küçüleceğidir ve eski halinden daha da küçük duruma gelecek hali yok.



Bir diğer söylem ise vücut geliştirme yapanların boylarının kısalacağıdır veya spora başladıktan sonra boy uzamasının duracağıdır ki tamamen yanlış bir söylem değildir, henüz ergenlik ve gelişme çağını atlamamış bireylerin vücut geliştirme yapmasında bir sakınca yoktur fakat çok fazla ağır ağırlıkların altına girmeleri vücutlarında bir takım değişimlere gitmesine sebep olabilecektir. Ancak gelişimini tamamlamış ve artık boy uzaması gibi bir sorununu kalmamış bireylerde de boy kısalması gibi durum olmayacağı kesindir, hatta yapacağı bazı çalışmalarla omurgadaki kemiklerin arasının açılması durumuyla 1 kaç cmlik boy uzaması fark edilebilir.


Bir diğeri ise sadece bu sporda oluşan bir uydurma değildir, neredeyse günlük yaşamda hiç spor yapmayan birisinden bile duyabileceğiniz, şu yağları bir kasa çevirsem güzel olacak. Belki bir çok kişi mecazi anlamda kullanıyor olabilir ama bir çok kişinin de bunu ciddiye alıp bünyesinde mevcut olan yağların kasa dönüşeceği düşüncesi mevcuttur. Bu her açıdan imkansız bir durumdur ve bunun böyle olmadığını anlamak için anatomi veya ne bilim tıp uzmanı olmaya falan gerek yoktur, vücudunuzda ki yağlar ilk önce yakılır ve o yağlardan kurtulursunuz, daha sonra veya eş zamanlı kas kazanımınıza devam ederseniz. Hatta bu uydurma öyle bir yere gelmiştir ki, internette reklam veren bazı satıcılar, kaslı bir erkek veya fit bir bayan resminin yanına yazdıkları yağlarınızı kasa çeviren harika formül, olsa olsa sihirli formül olurdu sanırım.

0 yorum:

Yorum Gönder