13 Nisan 2014 Pazar

Besin Takviyeleri Nasıl Kullanılmalıdır?

Yararlı bilgiler içerdiğini düşündüğüm bu makaleyi Vücutgelistirmetv.com'dan alıntıladım. Bu makalede besin takviyeleri hakkında yüzeysel bir bilgiye kavuşabilirsiniz. 

Kas inşa eden supplementler genelde bir hafta içinde damar çıkartan sonuçlar vaad ediyorlar. Peki bu sonuçlar hayal mi gerçek mi?
Büyük ağırlıklar kaldır, protein ye ve kas yap. Bu kadar basit mi ? Ne yazık ki hayır. Kas yapmada bir durgunluk dönemine girmek çok kolaydır ve supplementler çözüm olarak görülebilirler. Ama zar zor kazandığınız paranızı spor salonunuzun stoklarında ne varsa onlara harcamadan önce, kaslarınızın nasıl çalıştığını öğrenmelisiniz.
Vücudunuzda iki çeşit kas lifi vardır : Birinci tip lifler (yavaş kasılan kaslar) size egzersiz anında dayanıklılık sağlarlar ve ikinci tip lifler (hızlı kasılan kaslar) ağırlık çalışması yaparken güç ve hacim, ölçüden sorumludurlar. Bu ikinci tip liflere büyüme meydana gelmesi adına yeterince hasar vermek için, ağırlık kaldırmak ve uydu hücreleri kuvvetlendirmek, iyileştirmek için kaslarınızı gerilim altında tutmak zorundasınız.
Bu hücreler kaslarınızın üzerinde toplanmıştır ve büyümeye, kasların muhafaza edilmesine ve tamirine yardımcı olur. Genelde siz ağır bir şey kaldırana kadar uyku halinde bulunurlar. Ağırlık kaldırmak, uydu hücrelerin çoğalmasına ve hasar verdiğiniz bölgeye hareket etmesine neden olan ufak mikro yırtıklara sebep olurlar kaslarda. Kaslarınızı kalınlaştırmak ve güçlendirmek için yiyeceklerdeki proteini kullanırlar ve sonuç olarak daha dar tişörtler giyersiniz.
Neyse ki, bilimadamları beslenme, hormonal ve enerji sistemlerinize etki ederek, çabalarınıza yardımcı olabilecek supplementler geliştirdiler. Kendinize avantaj sağlamak için bunları nasıl kullanacağınızı öğrenin.
Supplementler Hakkında Genel Bilgiler
Hormonal Supplementler
Hormonlar gecenin ikisindeki telefon çağrısı, elden teslim mektup veya e-maildir. Vücudunuzun anında harekete geçmesini talep eden mesajlar taşırlar. Ve supplementler bu hormonları daha çok kas kazanmaya yönlendirebilirler.
İki temel hormon testosterone ve büyüme hormonudur. Evet, Ben Johnson ve Arnie’ yi zor duruma düşüren bu hormonların sentetik çeşitlerine bulaşmaktı ama siz kelepçe ve hastahane riski olmadan hormon seviyelerinizi doğal en yüksek konsantrasyonlarına çıkarabilirsiniz.
Testosterone Arttırıcılar
Testosterone vücutta doğal olarak oluşur ve kas protein sentezini yükselterek kas kütlenizi arttırır.
Eğer 18-35 yaş arasındaysanız, testosterone arttırıcılar muhtemelen çok fark yaratmayacaktır çünkü zaten vücudunuz yeterince üretiyordur.
Daha yaşlı olsanız bile, bu supplementler testosterone seviyenizi tavana vurdurmayacaktır ama vücudunuzu testosterone hormonunun en yüksek doğal seviyesine çıkaracak bir pozisyona sokacaktır.
Çevre kirliliğinin olduğu bir bölgede yaşamak, triclocarban içeren sabunlar kullanmak, yüksek şeker dieti yapmak kaynaklarınızı köreltebilir.
Büyüme Hormonu Supplementleri
Vücudunuz doğal olarak büyüme hormonu üretir ve adından da belli olduğu gibi, hücre büyümesinden ve yenilenmesinden sorumludur. Yaş ile beraber adım adım inişe geçer, Zac Efron yüzünüzü George Clooney’ e dönüştürür.
Büyüme hormonu olmadan, kas inşa edemezsiniz. Supplement olarak kullanmak testosterone arttırıcılarının yaptığı şeyi yapar, seviyelerinizi en yüksek doğal tepe noktasına çıkarır.
Yaş ve yüksek antrenman yüklenmeleri bu hormondan doğal yollardan az üretiyor olabileceğiniz anlamına gelebilir, bu yüzden yatmadan önce kullanmak faydalı olabilir.
Enerji Supplementleri
Antrenman yapmak için daha fazla enerji almak besbelli ki salonda daha sıkı çalışmanıza kas büyümesine yardımcı olarak destek olur. Sorun şu ki, bol miktarda enerji supplementi sizi “Breaking Bad” dizisindeki uyuşturucu müptelası Jesse Pinkman’ dan daha gergin yapabilir.
Enerji supplementleri sıklıkla kilo kaybına da neden olabilir. Supplement dozajınızın kas gücü inşa etme hedeflerinize karşı çalışmadığından emin olmak için, aşağıdaki supplementlere sadık kalmalısınız.
Kafein
Bu sabahları içtiğiniz kahvenizdeki, uyku ile bağlantılı kimyasalları bloke eden canlandırıcı madde. Ayrıca kalbinizin daha hızlı atmasına sebep olur ve kaslardaki kan akışını arttırır.
“Journal of Strength and Conditioning Research” dergisinde yayımlanan araştırma, direnç antrenmanından önce kahve içmenin yapılan toplam tekrar sayısını ve genel gücü arttırdığını göstermiştir. Temelde size daha sıkı çalışmanız için canlılık verir.
Sorun şu ki, ne kadar çok kahve içerseniz , ona karşı o kadar çok direnç kazanırsınız. En iyisi sıkı çalıştığınız zamanlar da kahve içmek.
Bu şüpheli beyaz toz iyileşmemi sağlıyor, memur bey!
Creatine
Spor salonu meraklılarının önemli bir kaynağı olan bu madde üç amino acidin birleşimidir: Glycine, arginine ve methionine. Bunu içtiğiniz zaman, vücudunuzun temel enerji kaynağı olan adenine tri-phosphate maddesinden daha fazla verir. Ama sadece sınırlı miktarda sahipsiniz buna bu durumda son tekrarda kaslarınızın başarısız olmasının sebeplerinden birisidir.
Creatine daha güçlü ve iri olmanıza katkıda bulunarak, bu seviyeleri birkaç tekrar daha yapabilmek için arttırır. Ayrıca kas hücrelerinizin hidrasyonunu sağlar böylece iyileşme ve hacim inşa etme yetenekleri artar.
“Journal of Strength and Conditioning Research” dergisinde yayımlanan araştırma creatinenin yüzde 14 oranında kas inşa etme yeteneğini arttırdığını göstermiştir.
Besinsel Supplementler Kullanarak İyileşme
Kötü bir beslenme ile kendinize takviye yapamazsınız. Bu yüzden supplementler , supplement olarak görülmelidirler, beslenmenin yerine koyulmamalıdırlar.

Whey Protein
Egzersiz esnasında kaslarınız yıkıma uğrar ve tamir ettiğiniz zamanda yeniden şekillenir. Araştırma, egzersizden hemen sonra whey protein karışımı içildiği zaman, yeniden şekillenme sürecinin yüzde 33 oranında hızlandığını bulmuştur. Bu, protein karışımlarının somon bifteklerinden daha iyi iş yaptığını ileri sürmeye yetecek bir kanıt değil – sadece işe iyi yarayabilecekleri anlamına gelir.
Karışımlar (shake) değerli şeylerdir. Eğer eve seyahat ediyorsanız ve işe geri gidiyorsanız yaklaşımınız antrenmandan hemen sonra protein karışımı içmek şeklinde olmalı, antrenmandan en az 60 dakika sonra da yüksek proteinli bir yemek yiyin.
Balık Yağı
Bu supplement, insanlar faydalarının farkına vardığından beri, birçok rekabete girdi. Krill yağı, chia yağı ve keten tohumu gibi diğer rakip supplementlere rağmen, balık yağı hala zirvedeki seçimdir.
Benzersiz yağ asidi omega-3 vitaminlerinde zengindir ve hücre zarını güçlendirir, iltihabı azaltır ve beyne giden kan akışını arttırır. Bunlar, antrenman yaptığınız zaman kaslarınıza verilen hasarı tamir etmeye yardımcı olan önemli iyileşme destekleridir. Ve ne kadar hızlı iyileşirseniz, ertesi gün o kadar hızlı sıkı çalışabilirsiniz.

Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder