13 Nisan 2014 Pazar

Whey Olmazsa Olmaz Mı?

Whey Olmadığı Zaman Onun Yerini Ne Alır?
Dışarda yolda olduğum ve düşük karbonhidratlı uygun bir protein kaynağına ihtiyacım olduğu zaman, genelde benzin istasyonuna veya geç saatlere kadar açık olan marketlere çekerim ve Muscle Milk gibi içime hazır içeceklerden alırım. Ama en son Florida’ da aldığım Muscle Milk’ in fotografını Facebook’ a yüklediğim zaman, ne kadar çok olumsuz yoruma sebep olduğuna şaşırmıştım.
Sebebi ise, içerik maddeleri listesine bakarsanız, whey proteinin en altlarda olduğunu farkedeceksiniz. Ana protein kaynağı ise içerik maddeleri listesinin en üstünde (ürünün o maddeden en yüksek miktarda içerdiği anlamına gelir) olan ise süt proteini, izole süt proteini ve konsantre süt proteini biçimlerinde.
Yani izole süt proteini veya konsantre süt proteini düşük kalite bir protein kaynağı mıdır? Hayır! Aslında yüksek kalite bir protein kaynağıdır. İşte gözardı etmemeniz için sebepler.
Süt Proteini Neden Yapılır?
Süt proteini whey protein ve casein proteinden yapılır. Daha belirgin olarak, yaklaşık yüzde 20 whey ve yüzde 80 caseindir. İnce bir süzme işlemi ile karbonhidratın ve yağın iyi bir kısmının sütten çıkarılması ile üretilir.
Bu süt proteinini doğal bir halde bırakır, sütte bulunabileceği gibi. Antioksidan ve bağışıklık destekleyici özelliklerin yanısıra performans ve fizik geliştirici yararlar sağlayan beta-lactoglobulin, alpha-lactalbumin, bovine serum albumin peptitler, immunoglobulins, lactoferrin ve lactoperoxidase gibi aynı faydalı peptitleri ve microfraksyionları ihtiva eder.
Süt proteini neden yapılır? Yüzde 20 Whey, yüzde 80 Casein. Süt proteinindeki casein de, micellar casein olarak bilinen orijinal durumunda muhafaza edilir. Caseinin bu türü, amino asitlerin kas fiberlerine süresi uzatılmış bir şekilde dağıtılmasını sağlayarak en yavaş şekilde sindirilir.
Whey ve Hatta Daha da Fazlası
Benim bakış açıma göre, insanların süt proteininin düşük kalitede protein olduğunu düşünmelerinin sebebi, whey’in yüksek kaliteli tek protein olduğunu düşünmeleri ve diğer bütün protein tozlarının whey ile mukayese edildiğinde yetersiz olduğunu düşünmeleri. Bu gerçeklikten çok uzak.
Şimdi hiç tartışmasız whey yüksek kalitede bir proteindir. Protein tozu tükettiğiniz her zaman kesinlikle whey aldığınızdan emin olmak istersiniz, özellikle antrenman vakitlerinde. Bu whey deki yüksek BCAA içeriği ve hızlı bir şekilde sindirilmesine bağlıdır. Artı, daha önce bahsettiğim belli peptitleri ve mikrofraksiyonları içerir.
Ne var ki, aynı zamanda süt proteininin whey protein olduğunu hatırlamak önemlidir. Yani yüzde 20′ si. Tabi ki geri kalanı micellar casein. Ama bu süt proteininin kalitesini düşürmez, bilakis yükseltir.
Birçok kez yazdığım gibi, araştırmalar göstermiştir ki, whey’e casein proteini eklemek, proteinin anabolik etkisini arttırır. Whey protein kas protein sentezini çabukça arttırmak için önemlidir ama casein proteini whey ile beraber ihtiva edildiği zaman, whey’in kendisinin sürdürdüğünden önemli ölçüde daha uzun süre yüksek protein sentezini muhafaza eder. Casein aynı zamanda protein yıkımını yavaşlatır. Kas büyümesi protein sentezi protein yıkımından daha büyük olduğu zaman gerçekleştiği için, bunların hepsi daha çok kas büyümesi anlamına gelir.
Yanlış anlamayın ama eğer bana whey mi yoksa izole süt proteini mi diye sorsalardı, süt proteinini seçerdim. Çünkü whey ve caseinin en doğal hallerini içeren yüksek kalite bir protein karışımı almış olursunuz.
İdeal olarak, biraz daha fazla whey ve hızlı sindirilen whey ve yavaş sindirilen micellar caseinin arasındaki boşluğa bir köprü olması için soya veya yumurta proteini gibi whey ve casein arasında sindirilen bir protein kaynağını muhtemelen tercih ederdim. Ama gerçekten süt proteini işini iyi yapar.
Bu yüzden bir daha ki sefere protein tozu, içime hazır içecek veya protein barı listesinde izole süt proteini veya caseinate süt proteiniz gördüğünüz zaman, küçümsemeyin. Süt proteini tüketebileceğiniz en yüksek kalite protein türlerinden birisidir. Artık sebebini biliyorsunuz.

Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder