15 Nisan 2014 Salı

CrossFit Çalışması

Eğer CrossFit’e başlamayı düşünüyorsanız ya da ek bir ders denemek istiyorsanız bunu okuyun. Bazı temel soruların cevaplarını öğrenecek ve ne olacağını göreceksiniz! CrossFit olarak adlandırılan kelime sizde heyecana neden olabilir. Çevresel nefrete rağmen, sporun popülaritesi ve Crossfit çalışan insanların sayısı artmaktadır. Öyleyse bir şeyler doğru gidiyor demektir. İlk dersi veya sadece Cross-curious’u denemeye istekliyseniz buradaki bilgiler CrossFit dünyasına ilk adımınızı atmaya yardımcı olacaktır. Eğer CrossFit spor salonuna başlamayı düşünüyorsanız ve ilk kez kipping yapacaksanız, burada aklınıza gelebilecek bazı soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.



CROSSFIT NEDİR?
Antrenör Greg Glassman tarafından oluşturulan CrossFit, “Geniş zaman ve kalıcı etki alanları arasında artan iş kapasitesi.” olarak insanlara yardımcı olmak amacıyla geliştirilen bir fitness sistemidir. Crossfit sizin tek bir yeteneğinizde veya tek bir fitness hareketinde daha iyi olacağınız anlamına gelmemektedir. Bunun yerine, birden çok beceri ve gücünüzü geliştirmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Muhtemelen Crossfit ile yeryüzündeki en güçlü insan olmayacaksınız ama daha güçlü, daha hızlı ve çeşitli disiplinlerde daha fazla çalışabilir olacaksınız.

Eğer bir ders denerseniz, bir met-con içerecek olan (metabolik havalandırma oturumu) günlük bir egzersiz yapmış olacaksınız (WOD). Met-con’da, verilen belirli bir zaman içerisinde olabildiğince çok sayıda tekrar ve tur yapmaya çalışacaksınız. Hareketler, turlar ve diğer detaylar her zaman değişir, bu yüzden ne olacağını asla bilemezsiniz. Bir gün 400s koşabilecek, barfiks yapabileceksiniz. Ertesi gün kettlebell swings, burpees ve box jumps yapabiliyor olacaksınız. Ama Crossfit bunun da ötesindedir. Good boxes teknik kaldırmaların ve olimpik kaldımaların, double-unders ve kipping barfiks gibi becerilerin, hatta koşma ve rowing tekniklerinin nasıl yapılacağı hakkındaki eğitimleri de alırsınız.

CROSSFIT BOX TİCARİ BİR SPOR SALONUNA NELER SUNAR?
Spor salonunda; egzersiz makineleri ve dambıl rafları yerine, barbells, bumper plates, kaldırma platformları, tırmanma ipleri, halkalar, sağlık topları, kettlebells ve tüm barfiks barları gibi daha küçük aletler bulacaksınız. Ayrıca daha kişisel eğitim alacaksınız ve ağırlık kaldırma konusunda özgür olacaksınız. CrossFit box’ta, ağır deadlift yüzünden homurdanmalardan endişelenmenize gerek yok.

CROSSFIT KONDİSYON HEDEFLERİME ULAŞMAMDA YARDIMCI OLACAK MI?
Bu sizin hedeflerinize bağlıdır. Daha fit, daha güçlü, daha atletik ve daha hareketli olmak istiyorsanız CrossFit size yardımcı olabilir. Ancak, CrossFit yapmanın bütün meselesi “tüm ticaretin patronu ” olabilmektir. Bu yüzden tek bir şeyde uzmanlaşmak istiyorsanız , Crossfit programı sizin için gerekli olmayabilir.

Eğer bir vücut geliştirici ya da güçlü bir atlet iseniz biraz önce söylediğimiz gerçekten doğrudur. Gücünüzü ve bedeninizi geliştirmek için ekstra zaman ayırmadığınız sürece Crossfit sizi geliştimeyecektir. Rich Froning, Dan Bailey ve Annie Thorisdottir gibi sporcular Crossfit yaparak güçlenebileceğinize kesinlikle kanıt olabilir.

EGZERSİZLERİ GERÇEKTEN YAPABİLECEK MİYİM?
CrossFit hakkında en iyi şeylerden biri de neredeyse sonsuz seçeneklerin olmasıdır. Egzersizleri belirtildiği gibi yapıp yapmamak size kalmıştır. Vücut ağırlığı barfikslerini yapamazsanız, ring rows yapabilir, bantları kullanabilir ya da jump barfiks yapabilirsiniz. Aynı şey hemen hemen bütün hareketler için geçerlidir. Deadlift’te 135 kiloda rahat değilseniz, azaltın. 36-inç box jump yapmak istemiyorsanız, 20 inç kullanın. Ayrıca, hiç kimse sizi tamamen hazır olmadığınız şeyi yapmak için zorlamayacaktır. Ama size sorulmadan önce hareketlerin ve kaldırmaların üstüne gitmelisiniz.

Ancak, Crossfit sizi düşündüğünüzden daha fazlasını yapmaya iter. Wussing out ile failing arasındaki ince çizgi, parmağınızı bile kaldıracak halinizin olmamasıdır. Zorlu bir CrossFit WOD size farkı öğretebilir.

İLK HAFTALARDA BEKLENTİLERİM NELER OLMALI?
İddialı olacağınıza kendinizi inandırabilirsiniz. Birçok insan Crossfit için doğru olmayan beklentiler içerisine girer. Yeni varyasyonlu iddialı kaldırmalar ve hiç duymadığınız hareketler yapacaksınız. Alışkın olduğunuzdan daha fazla enerji sarfedecekesiniz. Ama sorun yok! Bu sadece öğrenme evresi. Başlangıçta başlamaktan korkmayın. Mekanizmayı öğrenin ve yeni şeyler deneyin. Düşündüğünüzden daha hızlı gelişecekesiniz.

Ayrıca, Crossfit’i seveceksiniz diye bir kural yok. Bir derse giderseniz eğer box’ı sevmeyin, eğitmeni sevmeyin ya da egzersizleri sevmeyin ama geri dönmeyin. Bu kadar basit.

ANTRENÖRLER İYİ Mİ?
Tüm spor tesislerinde olduğu gibi, bazı antrenörler iyi bazıları değildir. Bir koç veya bir kişisel antrenör ile ilgili sorun onların “sertifikasyon”larına güvenip güvenmediğinizdir. Sertifikanın beraberindeki şeyler hakkında emin değilseniz, o zaman sadece o işyerinde güvene dayalı olan bir karar verin. Başka antrenörlerle ders yapmanızı öneririm. Kendi geçmişleri ve uzmanlıkları hakkında soru sormaya çekinmeyin.

KENDİMİ İNCİTİR MİYİM?
Evet bu olabilir ama aynı zamanda karate yaparak, dağ bisikleti yaparak ya da basit atlama yaparak da kendinizi incitebilirsiniz. Tüm fiziksel aktivitelerin bir riski vardır. Talimatlara uyarsanız, hareket kalıplarını pratik yaparsanız ve gerektiğinde dozu azaltırsanız, daha iyi olabilir.

TÜM BU YATIRIMLARA DEĞER Mİ?
Crossfit salonları genellikle diğer ticari salonlardan daha pahalıdır, çünkü diğer ticari spor salonları yüzlerce üye kabul edip çoğuyla ilgilenemezken, Crossfit salonları daha az kişi kayıt eder ve herkesle ilgilenir. Crossifit’i gerçekten seviyorsanız, haftanın çoğu günü derse gidin. Paranızın karşılığını en iyi şekilde alın.

Crossfit dersini denemeyi ve sonrasında diğer spor salonlarındaki egzersizleri denemeyi herkese öneriyorum. Bir fark görüp görmediğinizin cevabı sizdedir.

PALEO YEMELİ MİYİM?
Hayır! Crossfit eğitimi alıyorsanız, ne yiyip yemeyeceğiniz hakkında bir kural yoktur. CrossFit antrenörleri ve box sahipleri genellikle paleo modelini önerirler, çünkü yüksek karbonhidratlı, tuzlu, işlenmiş Standart Amerikan Diyetlerinden daha sağlıklıdır. Ders boyunca yediklerinizin performansınıza etkilerini belki fark edebilirsiniz. Cips ve diet kolaya devam ederseniz, egzersiz iyi hissettirmeyecektir.

UZUN ÇORAP VE ÖZEL AYAKKABI EKİPMANLARI?
Diğer sporlarda olduğu gibi, Crossfitte de ekipmanlar önemlidir. Rope ascents, lbox jumps ya da deadlifts yapıyorsanız uzun çoraplar sizin yararınıza olur ama zorunlu değildir. Bazı insanlar, Olimpik lifting ayakkabı, Reebok Nanos ya da box T-shirt giymeyi sever. Ama teknik olarak bir çift şort ve ayakkabıdan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Gerçekten CrossFit seviyorsanız ve bunu bir alışkanlık haline getirmeyi planlıyorsanız, o zaman bazı ekipmanların olması kötü bir fikir olmayabilir.

BU BİR KÜLTÜR MÜDÜR?
Yoga, strongman, vücut geliştirme ve diğer birçok spor, fanatik hayranlar ve belirli bir ideal için hayranlıkla bağlı takipçiler yaratır. CrossFit farklı değildir. Çeşitli düzeylerde katılımcıları ve seyircileri vardır.

Crossfit ayrıca çok kapsamlıdır. Sıradaki Rich Froning olacaksınız diye bir kural yok ancak iddialı olun ya da yeni şeyler deneyin. “WODkilla.” Olacaksınız diye kendinizi baskı altında hissetmeyin.

Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder