19 Nisan 2014 Cumartesi

Karnitin Kullanımı

Soru: Geçenlerde kalp hastalığına neden olabileceği için carnitinenin tehlikeli bir supplement olduğunu okudum. O zaman Shortcut To Shred gibi programlarda neden insanların kullanmasını tavsiye ediyorsunuz?

Cevap: Carnitinenin tehlikesiz, çok güvenli ve etkili bir supplement olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Carnitine hakkındaki bu yeni karmaşa, carnitine ve atherocsclerosis arasındaki muhtemel ilişkiyi öne süren bir çalışmadan çıkıyor. Bu hatalı çalışmanın detaylarına girmeden önce, carnitineye bir göz atalım ve vücutta neler yaptığına bakalım.


Taşıyıcı

L-carnitine veya sadece carnitine ( ” L ” harfi biyolojik olarak aktif olan carnitine molekülünün yapılandırmasından gelir. ) genelde amino acid olarak anılır ama gerçek bir amino asid değildir. Carnitine, vücutta amino asid lysine ve methionineden yapılan amino asid benzeri bir bileşiktir.

Adı Yunanca’ da et anlamına gelen carnus kelimesinden gelir. Öyle tesadüf eseri değil, kırmızı ette ve süt ürünlerinde bolca bulunur, aynı zamanda çeşitli kabuklu yemişlerde, tahıllarda ve yeşil sebzelerde de bulunabilir. Ayrıca vücudunuz da doğal olarak üretir ve eğer kronik olarak yetersiz, eksikseniz, yağı yakıt olarak kullanmak için çabalarsınız. Bu durum kas zayıflığına, büyümenin, gelişmenin durmasına ve karaciğer büyümesi gibi ciddi problemlere yol açar.

Carnitinenin vücutta oynadığı temel rollerden birisi yağın kas hücresi gibi hücrelerin mitochondriasına taşınmasına yardımcı olmaktır. Mitochondriada yağ yakıt olarak yakılır. Bu yüzden carnitine yağ yakıcılar içinde populer bir maddedir. Araştırma carnitineyi supplement olarak kullanmanın özellikle egzersiz sırasında yağ yakım oranını arttırdığını onaylamaktadır. Bu yağ kaybını arttırır ve kas glycogenini tutumlu kullanarak kas dayanıklılığını yükseltir.

Carnitinenin aryıca nitric oxide üretimini arttırarak kan akışını arttırdığı bulunmuştur. Bu ayrıca kan damarlarının düz kaslarını, genişlemelerine ve daha çok kan akışına olanak vermelerine sebep olarak rahatlatır. Egzersiz sonrası toparlanmaya yardımcı olmasının yanında bu durum besinlerin ve oksijenin daha iyi dağıtılması sayesinde kas dayanıklılığını destekler.

O Çalışma Hakkında

Bütün bu faydaları ile carnitine oldukça yararlı bir supplement gibi geliyor kulağa. Bu yüzden, New York Times ve diğer birçok gazetenin carnitine sizi öldürecekmiş gibi iddia da bulunması muhtemelen kafanızı karıştırmıştır. Bu sansasyon hevesini desteklemek için çalışmaları bile var! Ancak çalışmaya daha yakından bir göz atalım.

Cleveland Clinic’ deki araştırmacılar tarafından Nature Medicine dergisinde yayımlanmıştı. Bağırsakların ihtiva ettiği microbiotanın carnitineyi , atherosclerosisi destekleyebilen bir organic bileşim olan trimethylamine-N-oxide’ye ( TMAO ) çevirdiğini öne sürdüler. Ayrıca carnitine tüketiminin kırmızı et yiyenlerde TMAO seviyelerini yükselttiğini rapor etmişlerdir ama veganlar, vejeteryanlar ve hem etçil hem otçul beslenenler arasındaki bağırsak mikropları farkı nedeniyle veganlarda bu durumun olmadığı iddia etmişlerdir.

O zaman sorun ne? Bu çalışmadaki temel hatalardan birisi, araştırmacılar TMAO hakkındaki sonuçlarının bir çoğunu fareler üzerinde yapılan araştırmaya dayandırdırlar. Bu yüzden TMAO insanlarda cardiovaskular hastalıklara gerçekten neden olur mu olmaz mı tam olarak bilmiyoruz. Diğer bir mesele ise, araştırmalarındaki insan unsurunun sadece 6 kişiden oluşmasıydı : bir vegan ve 5 et yiyen. Altı kişi sonuç elde etmek için yeterli olmaya yakın bile değil.

Ek olarak, çalışmayı okuduktan sonra, et yiyen deneklerin sağlığı hakkıdna merak içinde kaldım. Düzenli olarak egzersiz yaptılar mı? Sağlıklı beslendiler mi? Bu faktörler bir kişinin bağırsak microbiotasına çarpıcı bir şekilde etki edebilir. Kısaca, bu çalışma en iyimser görüşle zayıf, bu yüzden carnitine almaya devam edin.

Hiç Duymadığınız Bir Çalışma

Cleveland Clinic çalışması yakın zamanda çıkan tek önemli carnitine çalışması değil. Mayo Clinic Proceedings derisinde yayımlanan yeni bir meta-analiz çalışma, carnitinenin etkileri ve cardiovaskular hastalık hakkında 13 farklı çalışmayı analiz etti. Araştırmacılar aslında carnitinenin cardiovascular hastalığa katkıda bulunmak yerine hastalıkla savaşmada yardımcı olduğunu rapor ettiler. Doğru okudunuz.

Daha belirgin olarak, carnitine maddesi supplement olarak kullanıldığı zaman, tüm nedenlere bağlı ölümü neredeyse yüzde 30, kalp arrhythmias durumunu yüzde 65, anjin semptomlarını yüzde 40 oranında düşürdüğü buldular. Ek olarak, araştırmanın carnitinenin atherosclerosise yol açmadığını, önlenmesine yardımcı olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Cleveland Clinic çalışmasının nasıl bu kadar büyük başlıklara sahip olduğunu açıklamak yeterince kolay. Önde gelen gazetelerden birisi vahim bir durumu ele alırsa, düzinelercesi de ondan geri kalmazlar .Eğer daha fazla olumlu çalışma aynı seviyede muameleye sahip olursa mutlu olurdum, ama çok umutlu değilim.

Carnitine İle İlerlemek

Eğer şu anda carnitine alıyorsanız, antremanlarda daha iyi dayanıklılık, daha çok kas büyümesi ve güç kazanımları ve artmış yağ kaybı için almaya devam etme konusunda güvende hissedebilirsiniz. Mayo Clinic Proceedings çalışmasına dayanarak, cardiovascular sağlıkta artış da dahil olmak üzere başka sağlık faydaları sunabilir.

Çünkü L-carnitine kaslara alınmak için insuline ihtiyaç duyar, 2-3 gram L-carnitine veya L-carnitine L-tartrate ( Carnipure ) ile beraber yüksek karbonhidratlı öğün veya bir protein karışımı almanızı tavsiye ederim. Bunun için en iyi zamanlar, sabah ilk öğününüzle beraber ve antrenman öncesi ve sonrası öğünlerinizle beraber almaktır.

Kaynak

0 yorum:

Yorum Gönder