15 Nisan 2014 Salı

Motivasyon Eksikliğiniz Mi Var?


Spor yapmaya başlayalı bir ya da iki ay oldu ve siz disiplinli bir şekilde çalışmakta ve sağlıklı beslenmekte güçlü çekiyorsunuz. Tanıdık geliyor mu? Belki de motivasyon problemi yaşıyorsunuz.

Motivasyon kendini adamış sporcular için bile sürekli bir savaştır. Fakat modeller, sporcular,vücutçular sorumluluklarını yerine getirmek için iyi alışkanlıklara sahiptirler. Keşfettiğiniz fitness aşkının, hayatınızı tamamen değiştirmesine karşı güçlük yaşıyor olabilirsiniz. Bunun anlamı kötü alışkanlıklardan kurtularak iyi bir beslenme ve spor programına geri dönmenizdir.

Bu alışkanlıklar başlangıçta zararsız görünebilir ancak zamanla sizi zorlayacak dereceye gelebilir bu yüzden bunları kırmak adına bir şeyler yapmalısınız. Bu 6 motivasyon yok ediciden biri sizinki olabilir. Ortaya çıkarın ve onu yok edin!


1/ Antrenmanınızı planlamıyorsunuz

Yapacak milyon tane işiniz var: iş, arkadaşlar, ev işi, okul, ödev, sosyal zaman ve çeşitli diğer faktörler. Bunların hepsi antrenmanınızı etkileyebilir. Eğer “canınız istediğinde” veya arkadaşlarınız gittiğinde salona gitme alışkanlığınız varsa, muhtemelen çalışmanız gereken günleri es geçiyorsunuz. Bu komple bir alışkanlık haline gelmemeli. Ayağınızı salonda tutun.

Hayatınızda sporu alışkanlık haline getirmek istiyorsanız, planlama yapmalısınız. Oturun ve çalışma zamanlarını planlayın,yazın. Haftanın beş günü en az bir saat ayırın. Bir gün kaçırdığınızda, haftanın diğer gününde bunu telafi edin. Bu alışkanlığı edindiğinizde, hiç tasalanmadan salona gideceksiniz. Çünkü beyniniz nereye gittiğini bilecek.

2/ Defalarca aynı şeyi tekrarlıyorsunuz

Spor salonuna gitme alışkanlığınız olsa bile, hep aynı rutini uyguluyor olabilirsiniz. Bu yanlıştır. Eğer devamlı vücudunuzu mücadele içine sokmazsanız, sonuç elde edemezsiniz. Hep farklı egzersizler denemeli, ağırlığı artırmalı, tekrar ve setleri değiştirmelisiniz. Vücudunuzda değişim istiyorsanız, daha güçlü, daha hızlı ve daha formda olmak için ona bir sebep verin.

Gelecek ay için çalışma programı yapın ve böylece ne zaman ve nerede değişiklik yapmanız gerektiğini belirleyin. Komple aynı egzersizleri başlangıçta haftada 3 gün yapmak işe yarayabilir fakat bir süre sonra vücudunuz buna uyum sağlar. Değişiklik yapın ve sonuçları görün.

3/ Formda olmayan arkadaş çevreniz var

Beş kişinin en yakın arkadaşı sizsiniz. Peki sizin en iyi arkadaşınız kim? Eğer arkadaş çevreniz sağlık ve sporla ilgilenmeyen tiplerse, sizin de motivasyonunuz bozulabilir. Elbette onlarla ilişkinizi kesin demiyorum ama kimlerle zaman geçirdiğinizi tekrar gözden geçirmelisiniz.

Arkadaşlarınız hedefinize ulaşma konusunda sizi ne kadar desteklerlerse o kadar iyi motive olursunuz. Ancak etrafınızda sizin hedefinizle alay eden, küçümsemeyen ve sağlıklı besinlerinizle ilgili şaka yapan kişiler, motivasyonunuzu bozabilir.

4/ Evde hala sağlıksız gıdalar tutuyorsunuz

Hepimiz market arabası sürüyoruz. Ancak sizin arabanız şeker ve kurabiye reyonuna doğru gidiyorsa, alışkanlıklarınızı değiştirmekte fayda var. Abur cubur isteyebilir canınız, ancak onları eve getirirseniz karşı koyamayabilirsiniz.

Bu yiyecekleri boş verin ve sağlıklı gıdalara yönelin. Evinizde sağlıklı gıdalar olursa, diyetinizi bozma riskiniz azalır ve daha iyi motive olursunuz.

5/ Problemlerin içine giriyorsunuz

Hayatınızdaki şeyler sizi kolayca üzebilir. Günlük alışkanlıklarınız bir saniye bile nefes alıp rahatlamanızı engelliyorsa, fitness çalışmalarının getireceği pozitif etkileri engelliyorsunuz demektir.

İyi bir antrenman ve beslenme alışkanlığını sürdürmek, mental ve fiziksel olarak iyi durumda olmaya bağlıdır. Devamlı yorgunsanız, yapmanız gereken sporu yapamazsınız. Meşgul temponuzda, dinlenmek için zaman ayırabildiğinizden emin olun. En azından haftada bir ya da iki saat rahatlayıp nefes alabileceğiniz anlar yaratın.

6/ Kendinize baskı yapıyorsunuz

Sizi perişan eden bir şeyi daha ne kadar sürdüreceksiniz? “Kilo kaybet” diye kendinize baskı yaparsanız, basitçe kendinize işkence ediyorsunuz demektir. Kendinizi zorlamayacak bir diyet planı uygulayın günün her saatinde. Böylece motivasyonunuz yüksek seviyede kalacak, kötü gıdalara yenik düşmeyeceksiniz ve antrenman atlamayacaksınız.

0 yorum:

Yorum Gönder