11 Nisan 2014 Cuma

Spora Başlamadan Önce Beslenme

Benim çok uzun süre aklımı kurcalamış ve spordan önce ne yesem ne yemesem diye bir çok kez beni kararsız bırakmış bir konudur. Spor yaptığımız gün ve spora yaklaşan ve bittikten sonra ki dakikalarda veya saatlerde aldığımız besinler ve yediklerimiz sanki normal zamanda yediklerimizden çok daha fazla öneme sahipmiş gibi psikolojik bir etki bırakıyor üzerimde.Ve bunun yanlış bir baskı olduğunu hissetmiyorum, her ne kadar düşündüğüm gibi çok çok fazla bir etkiye sahip olmadığını bilsemde yinede spordan önce ve spordan sonra aldığımız besinlerin kas gelişimimize artı katkıları olduğunu biliyorum. Spordan önce yemek için dikkat etmeniz gereken ve kas gelişiminizde olsun spor yaptığınız esnada olsun size yarar sağlayacak bazı bilgileri sizinle paylaşacağız.



Spordan önce yediğiniz şeyler sizi spor esnasında çok kötü etkileyebileceği gibi performansınızda artış sağlayarak size çok iyi katkılarda sağlayabilir. Örneğin: spordan önce yağlı bir pilav yediğinizi ve yanında yoğurtla birlikte onu tükettiğinizi düşünün. Büyük bir ihtimalle spor esnasında mideniz çok kötü bulanacaktır ve girmek istediğiniz ağırlıklara giremeyecekseniz belkide sporu yarıda bırakıp gitmek isteyeceksiniz, ama birde spordan önce hafif bir besin tüketerek spora başladığınızı ve spor esnasında bir ağırlıktan diğer ağırlığa geçmek için sabırsızlandığınızı düşünün.

Bir çok sporcu spordan önce normal beslenmesini gerçekleştirir ve spora başlamadan kısa bir süre önce kendisinde bulunan supplement takviyeleri ile vücudunu destekler. Aldığı besin tavkiyeleri genel, enerji verici ve kas gelişiminde yardımcı maddelerden oluşur.

İşte bu noktada sizde bu noktada kalite besinlere yönelmeniz gerekmektedir. Spordan önce alacağınız besinlerde hızlı sindirilen besinlereden kaçınmanız gerekir ama size yüksek enerji verebilecek yiyeceklere yönelmeniz gerekir. Bu yolla antrenman boyunca süren bir enerji akışı olacak vücudunuzda, hızlı sindirilen bir şey alıp saman alevi gibi parlayacağına yavaş sindirilen besinler alıp spor boyunca enerjik kalırsınız.

Bu besinler ne diye sorarsanız, günlük yediğiniz şeylerden ufak bir farkla ayrılıyorlar. Yediğiniz besinlerin esmerlerini bulun ve onları tüketin. Ne demek istiyorum, pirinç tüketiyorsanız esmer pirinç tüketin, ekmek tüketiyorsanız esmer ekmek tüketin, makarnın da esmeri vardır.

Tabii ki kasların gelişmesinde olmazsa olmaz olan protein kaynaklarına yönelin, spordan önce kaliteli karbonhidrat alımını arttırmıştınız, bunun yanında birde yiyeceklerinize protein takviyesi yaptığınızda spordan yüksek verim almanız kaçınılmaz olacaktır. Spordan önce alabileceğiniz protein takviyesi olarak tavuk, yumurta, balık tarzı yiyecekler tüketebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder